Skip to main content
Algemeen

Gastsprekers Tweede Wereldoorlog in 3havo en 3vwo

Door 14 april 2023Geen reacties

Het JPT heeft een traditie van al meer dan dertig jaar om gastsprekers uit te nodigen om te spreken over de Tweede Wereldoorlog. Een onderwerp dat ook in 2023 nog bijna wekelijks in het nieuws komt.

Op een bepaald moment dachten wij dat dit project eindig zou zijn omdat de sprekers van het eerste uur overleden zijn. De tijd schrijd voort en inmiddels zijn de sprekers de tweede of derde generaties die het verhaal van hun familie vertellen.

Ademloos hebben onze leerlingen geluisterd naar de verhalen van de sprekers. Zoals het verhaal van Sara de Vries die vertelde over haar nichtje Lientje die op 6 jarige leeftijd werd vermoord in Sobibor. Om Lientje niet te vergeten vroeg Sara de Vries of het portret van Lientje in het geschiedenislokaal mocht hangen. Een verzoek waar ik graag gehoor aan heb gegeven.
Dat de boodschap aankwam, blijkt ook uit een mail die ik van een ouder ontving:

“Beste meneer van Heese,
Ik wil u bedanken voor het organiseren van de gastles over de tweede wereldoorlog. Mijn kind kwam vrijdag thuis met indrukwekkende verhalen die de mevrouw verteld had. Ik vind het heel belangrijk dat die verhalen verteld blijven worden. Wij zijn wel eens bij kamp Westerbork geweest maar dat kan hij zich niet meer herinneren. Na de gastles hebben we besloten dat we er nog een keer heen gaan. Meestal is hij niet zo uitgebreid met vertellen hoe het op school was, maar afgelopen vrijdag kregen we uitgebreid verslag.
Dus nogmaals dank.”

Met de gastsprekers hebben we afgesproken elkaar volgend schooljaar weer te treffen.

Terug naar overzicht