Business, een praktijkvak op de havo!

Als je ervoor kiest om op de havo het nieuwe vak Business te volgen, dan kies je voor een dynamisch en innovatief onderwijsprofiel. Ons doel is om leerlingen te prikkelen en uit te dagen op zakelijk en persoonlijk vlak, beter te presteren en beter voorbereid te zijn op het hbo. Dit alles doen wij in een opwindende snelkookpan waarbij we zeer praktisch aan het werk gaan. Het vak business wordt gegeven in eigen businesslokaal, op een externe locatie, waarin wij een zakelijke omgeving nabootsen.

Leerlingen komen één dag per week keurig zakelijk gekleed naar school en maken kennis met inspirerende gastsprekers, gaan regelmatig op bezoek bij ondernemingen en leren op basis van cases uit de praktijk. Vaardigheden als leiderschap, onderhandelen, netwerken, vergaderen, communiceren en presenteren zijn een belangrijk onderdeel in onze lessen.

Daarnaast is er binnen 4-havo en 5-havo ruimte voor modules waarin wij vraagstukken zullen oplossen vanuit het bedrijfsleven. Business zorgt er ook voor dat de koppeling met de vakken economie en bedrijfseconomie veel makkelijker te maken is, en dat deze vakken voor veel leerlingen een stuk begrijpelijker worden. Ze zien nu echt de praktische kant van de theorie die zij daar leren.

Praktijk

Bij dit vak zul je lekker praktisch aan de gang gaan. Er wordt nauwelijks gebruik gemaakt van een boek, we nemen geen toetsen af maar krijgen opdrachten uit het bedrijfsleven. Je leert dus echt door te doen en te ervaren.

Je gaat regelmatig op bedrijfsbezoek. We gaan op bezoek bij  grote marketingbureaus, voetbalclubs zoals AZ en Telstar en andere interessante bedrijven.

We organiseren ook een jaarlijks groot evenement.  De goededoelendag is hier een mooi voorbeeld van. De leerlingen van dit jaar hebben geld opgehaald voor minima uit de regio. Dit geld is gebruikt door een stichting om sinterklaascadeaus van te kopen. De opbrengst was €5000!

Betere wereld

Geld verdienen is niet leidend in het leven en we hebben veel oog voor maatschappelijk georiënteerde ondernemingen. Circulaire ondernemingen zullen dan ook regelmatig nader onderzocht worden door onze leerlingen.

Engels

Wij zullen het vak starten in het Nederlands, maar gaandeweg zullen we steeds meer Engels binnen onze lessen gaan gebruiken. Zeker in 5 havo zal dit zo zijn. Je hoeft niet goed in Engels te zijn. Juist omdat we dit samen gaan leren, ontwikkelen alle leerlingen zich snel op dit vlak.

Is het alleen voor ondernemers?

Nee, zeker niet. Iedereen die interesse heeft voor zakelijke en maatschappelijke thema’s, graag praktisch aan het werk gaat en van aanpakken weet, is van harte welkom. Juist omdat we allemaal anders zijn, kunnen van elkaar leren.

Reis

We zijn van plan een reis te organiseren voor en door onze leerlingen, onder voorbehoud van omstandigheden. De leerlingen krijgen, samen met de docenten, de verantwoordelijkheid om dit te organiseren.

Diploma en examen

Pas aan het eind van 5-havo heb jij je de afsluitende toets. Dit is het Cambridge-examen voor Business studies. Vanaf maart werk je in 4-havo soms uit dit boek ter voorbereiding. Dit examen is al jaren een bewezen meerwaarde voor leerlingen, ook op het hbo. Het Cambridge-examen voor Business studies bieden wij al vele jaren aan, de rest van dit vak is nieuw. Bijna alle leerlingen die na de havo hebben gekozen voor een hbo-opleiding in de richting van International business zijn zonder problemen toegelaten tot de opleiding en hadden een duidelijke voorsprong.

Toelating

Er zullen maximaal 30 leerlingen worden toegelaten tot dit vak. Indien nodig, zal selectie plaatsvinden door middel van gesprekken met leerlingen. Cijfers zijn niet van belang, je motivatie wel.

Volg ons op instagram: www.instagram.com/businessjpt