Skip to main content
Algemeen

Uitslag scholierenverkiezingen 2021

Door 17 maart 2021Geen reacties

De afgelopen twee weken konden de leerlingen van het Jac. P. Thijsse College stemmen voor de scholierenverkiezingen. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen werd op school aandacht besteed aan de verkiezingen en kregen leerlingen de gelegenheid hun stem uit te brengen.

Net als vier jaar geleden is de VVD (195 stemmen) de duidelijke winnaar van de scholierenverkiezingen op het JPT. De nummer twee is wel anders. Dit jaar is D66 de tweede partij met 130 stemmen, terwijl GroenLinks vier jaar geleden tweede werd. GroenLinks is de 3e partij met 107 stemmen.
In vergelijking met de landelijke uitslag van de scholierenverkiezingen zijn de eerste vijf partijen hetzelfde. De overwinning van de VVD is echter groter op het JPT dan in de landelijke uitslag. Ook de Partij voor de Dieren scoort iets beter dan landelijk.

Achter deze grote partijen won de PVV (43) nipt van Forum voor Democratie. De Christelijke partijen doen het op het Jac. P. Thijsse meestal een stuk minder goed. De grootste christelijke partij is het CDA geworden met 25 stemmen, de ChristenUnie kreeg 4 stemmen en de SGP 0.

Net als in de “echte” peilingen doen de kleine partijen het relatief goed. Volt (21), Bij1 (14) Ja21 (13) scoorden rond de 2 a 3% van de stemmen. Bij de echte verkiezingen dus voldoende voor een paar zetels.
De piratenpartij (11) deed het ook weer traditioneel goed bij de scholierenverkiezingen, maar ook de Feestpartij (15) kon op sympathie rekenen van een groep leerlingen.
De opkomst was helaas wel wat minder dan vier jaar geleden. Toen stemden 1295 leerlingen terwijl dit jaar 736 leerlingen hun stem uit hebben gebracht. Dit zal mede veroorzaakt worden door het onderwijs op afstand en het hybride onderwijs, waardoor het iets lastiger was de leerlingen te bereiken. Ook landelijk was de opkomst veel lager.
Via deze link: https://scholierenverkiezingen.nl/actueel/uitslagen/ zijn ook de uitslagen van andere jaren en andere verkiezingen te bekijken, niet alleen van het JPT maar ook van andere scholen of regio’s.

Terug naar overzicht