Skip to main content

Reisverslag Sant Agata 3vE (deel 1)

Het was vroeg dinsdagochtend. Na amper drie uur slaap verzamelde 3VE om 4 uur ’s ochtends op Schiphol. De ontvangst op school was zeer warm en de rondleiding door de Italiaanse studenten in het prachtige dorpje met kunstschatten werd dan ook afgesloten met een heerlijke ‘gelato’.

Om half twee zijn onze leerlingen opgepikt door de gastgezinnen en hebben ze genoten van een echte Italiaanse ‘pranzo’. Een van onze leerlingen: ‘Ik had eigenlijk al genoeg gegeten na de eerste gang, er bleken er nog vier te volgen…’

Onze gastouders zijn stuk voor stuk heel vriendelijk, maar er zijn er maar enkelen die Engels verstaan. ’s Avonds hebben geoefend met het uitoefenen van het typisch Italiaanse ‘dolce far niente’.

Op woensdag is er hard gewerkt aan het Erasmusproject The Bridge, de toekomst in 2050 wordt hier verwoord: het uiterlijk van kinderen kan door de ouders worden gekozen, de nieuwe muziek bestaat uit compilaties van natuurgeluiden, de waarde van sculpturen en schilderijen is enorm in waarde gedaald en de Europese Unie is opgegaan in een groter geheel waarin ook de regelgeving gelijk is getrokken.

We maken ons nu op voor de aanstaande buitenactiviteiten. Vanmiddag wacht ons een sportmiddag , morgen het bezoek aan Pompeï en de klim naar de Vesuvius; Alle petjes, zonnebrand en liters water in de aanslag !

Na onze werkochtend op de woensdag startte ’s middags het sportieve gedeelte. Na een heerlijk verfrissend buitje regen was het prima sporten: frisbee, calcio, touwtrekken, kruiwagenloop, zaklopen en dansen. De locatie was de lokale voetbalschool. Ondanks het knollenveld spelen de ‘Virtus Goti’ op het hoogste amateurniveau. Dat voetballen hebben we niet kunnen winnen, maar dat heeft de pret niet bedorven.

De volgende dag zijn we vertrokken naar het snoeihete Pompei. De omvang van de oude stad en de rijkdom van de beschaving 2000 jaar geleden is enorm.… de hoeveelheid toeristen ook.

De middag is afgesloten met een flinke klim naar de krater van de Vesuvius. De vulkaan is nu nog maar 1200 m hoog maar ten tijde van de uitbarsting van 79 was hij nog 3 km hoog. De vulkaan slaapt en wordt nauwlettend in de gaten gehouden . De Italiaanse autoriteiten zeggen dat ze twee weken van te voren een nieuwe uitbarsting kunnen voorspellen. Dat is te hopen want er wonen nu een miljoen mensen in de gevarenzone.

’s Avonds hebben de gaststudenten allerlei activiteiten met ons ondernomen. Sommigen zijn uit eten geweest (pizza met patat als topping…), kermis in Airola en anderen hebben een heerlijke avond in Sant Agata doorgebracht.

Nu zijn we weer aan het werk. Voor de Italianen is het de een na laatste schoolweek en dat is te merken. Het is wel 30 graden op de bovenste verdieping en het is moeilijk de concentratie vast te houden. Denk nu niet dat de Italiaanse scholieren en docenten het makkelijk hebben: door het schooljaar (sept-juni) worden maandag t/m zaterdag 6 lessen zonder pauze gegeven.

Wij zetten ons beste beentje voor in de voorbereiding van de plenaire presentatie. Om 12 uur wordt de aula bevolkt door Italiaanse docenten en leerlingen die zeer benieuwd zijn naar onze ervaringen in deze regio Campania. We hebben nog een weekend en een bezoek aan Salerno (maandag) voor de boeg, maar zelfs nu valt er vast genoeg te vertellen.