Skip to main content
Algemeen

Uitnodiging voor Auctorale Rede op donderdag 27 juni aanvang 15.00 uur

Het belang van Onderwijsonderzoek in het Voortgezet Onderwijs neemt toe. De continue professionele ontwikkeling die van docenten in het fundamenteel onderwijs wordt verwacht, vraagt nu eenmaal een doorlopende nieuwsgierigheid naar hoe onderwijs bedacht, ontwikkelt en uitgevoerd wordt. Daar past niet alleen reflectie bij, maar ook een cultuur van kennisgedreven en onderzoeksmatig werken. Om deze cultuur verder te ontwikkelen en te laten groeien, wordt er onder andere capaciteit vrij gemaakt in de taakruimte van docenten. Ook wordt een structuur gecreëerd waarin het systematisch reflecteren op de onderwijspraktijk en het verrichten van onderwijsonderzoek kan gedijen.

 

In dat kader wordt er ook een z.g. Auctoraat gestart waaraan een Auctor is gekoppeld. Een Auctoraat is het equivalent in het Voortgezet Onderwijs van het practoraat en lectoraat in respectievelijk het MBO en HBO. Het is een vorm waarbij een Auctor (een inhoudelijk en onderzoek-expert) samen met leden van een kenniskring, (docenten uit de scholen) praktijkonderzoek doet naar onderwerpen binnen een bepaald onderzoeks- of interessegebied. In ons geval is de thematiek “Kansrijk Onderwijs” met aandacht voor de onderwerpen taal als grote ongelijkmaker, later selecteren beter differentiëren, en leerloopbanen in het onderwijs.

 

Onder Auctor Kansrijk Onderwijs, dr. Mieke van Diepen, zal haar Auctorale rede “Leerkans gemist! Hoe dan?” uitspreken op donderdag 27 juni, van 15.00-16.00 uur (aansluitend borrel), in de aula van het JPT. Hiervoor nodigen wij je graag uit!

 

Onze opvatting is dat leerlingen in het voortgezet onderwijs optimale leerkansen moeten krijgen én leren benutten. Toch lukt dit nog niet altijd optimaal. Met hetAuctoraat Kansrijk Onderwijs doen we onderzoek om meer inzicht te krijgen in hoe dit kan en om de ontwikkeling van praktijken die dit ondersteunen te bevorderen. In de rede presenteert Mieke de eerste onderzoekslijnen.

Onze opvatting is dat leerlingen in het voortgezet onderwijs optimale leerkansen moeten krijgen én leren benutten. Toch lukt dit nog niet altijd optimaal. Met het Auctoraat Kansrijk Onderwijs doen we onderzoek om meer inzicht te krijgen in hoe dit kan en om de ontwikkeling van praktijken die dit ondersteunen te bevorderen. In de rede presenteert Mieke de eerste onderzoekslijnen.


Wanneer:
 donderdag 27 juni 2024

Tijd: 15.00-17.00 uur

Locatie: Jac. P. Thijsse College in Castricum

Iedereen is van harte welkom! Aanmelden kan via deze link.

Met hartelijke groeten,

Agnita Mur, Atlas College  |  Kees Hoogvorst, Jan Arentsz  |  Willem Baumfalk, SVOK

 

Terug naar overzicht