De overstap naar een middelbare school

De overstap van een basisschool naar een middelbare school is best spannend. Wij vinden het hartstikke belangrijk dat je goed in je vel zit, want als jij het leuk hebt bij ons, dan is leren ook een stuk prettiger! 

Bij ons op school kun je lessen volgen op mavo-, havo-, en vwo-niveau. Wat je niveau ook is, wij zorgen ervoor dat jij les krijgt op jouw niveau. 

Als je naar de middelbare school gaat, kom je bij ons terecht in een groter gebouw. Je krijgt ook meer vakken en voor ieder vak een andere leraar. Dat klinkt allemaal behoorlijk spannend.  Toch denken wij dat je hier snel vertrouwd mee raakt. We starten namelijk met een paar hele leuke introductiedagen, samen met je mentor.

Veel leerlingen uit groep 8 komen met hun basisschool langs bij ons. Als je niet met je basisschool langskomt, dan kun je ook op 7 februari langskomen. Meld je aan door dit formulier in te vullen. 

Een mentor

Wij snappen heel goed dat je de overstap misschien wel spannend vindt, of dat je veel vragen hebt.  Als jij bij ons op school zit, heb je altijd een mentor. Of je nu in de brugklas, of in 6 vwo zit.

Je mentor helpt je het hele jaar door als je vragen hebt, zorgt voor persoonlijke begeleiding en houdt contact met je ouders. Je hebt in de brugklas twee keer per week een mentorles. Tijdens deze klassikale les helpt je mentor je bij het leren leren, plannen en organiseren.

Daarnaast zal je mentor ook persoonlijke gesprekjes met jou voeren om te kijken hoe we je zo goed mogelijk kunnen ondersteunen.

Vakken in de brugklas

In het voortgezet onderwijs krijg je allerlei verschillende vakken van verschillende docenten. Op de open dag van vorig jaar leidde Lalè en Thijs je rond langs allerlei vakken. Je kunt ze nog steeds bekijken. Klik hier om naar de pagina te gaan.

Typen brugklassen

Het Jac. P. Thijsse College is een school voor vmbo-tl (mavo), havo en vwo. In de brugklas kennen wij verschillende type brugklassen:

  • vmbo-tl/havo (regulier en tto)
  • havo/vwo (regulier en tto) 
  • vwo-allround (tto)

Op basis van het advies van de basisschool word je geplaatst in één van deze klassen.  

Bring your own device

Op het JPT werken we volgens het ‘Bring your own device’ principe. Je hebt op school altijd een laptop bij je.   

Om meer te weten te komen over dit principe, welke devices we aanraden of welke devices goed werken op ons systeem klik je hier.

Tweetalig onderwijs

Alle brugklassen worden zowel regulier als tweetalig aangeboden.  Kies je voor tweetalig onderwijs dan krijg je een groot deel van de vakken in het Engels aangeboden. Ben je geïnteresseerd in tto en wil je er meer over weten? Geef je dan op voor de First Date die op 28 februari bij ons op school wordt gehouden. Op deze middag krijg je meer informatie over tto en kun je een aantal proeflesjes in het Engels volgen.  

Tweetalig onderwijs wordt niet alleen in de onderbouw, maar ook in de bovenbouw aangeboden.

Wil je meer informatie over tweetalig onderwijs? Klik dan hier.

Wat maakt ons anders?

  • We kiezen heel bewust voor een maatwerkrooster. Op deze manier kunnen we jou zo goed mogelijk begeleiden.
  • Meer toetsen is niet altijd beter. Daarom geven wij per vak minimaal drie, maar maximaal zes toetsen per jaar. Toch weten we heel goed wat jouw voortgang is, dankzij gerichte feedback op diverse meetmomenten.
  • Wij vinden het belangrijk om ons bewust te zijn van onze samenleving en wereld, net als Jac. P. Thijsse. Daarom vinden wij reizen heel erg belangrijk!