Skip to main content
Algemeen

Natuurkunde Fietsica 5h

Door 11 november 2021Geen reacties

Op 8 november 2021 kreeg de natuurkunde klas van 5havo het inmiddels beroemde, jaarlijkse, en CO2 neutrale, evenement “FIETSICA” voor de kiezen.

   

Een natuurkundige fietstocht door de duinen met tien vreemde proeven als onderdeel van het praktisch schoolexamen voor deze 24 examenkandidaten.
   

We maten daar allereerst de krachten, nodig voor de voortbeweging, bij verschillende snelheden.

Fietscomputers, een fietsapp en een krachtmeter aan de touw zijn daarbij onontbeerlijk. Na de krachtmeting op de vlakke weg en de helling, volgde de sprintproef bij de Hoep.

Hier werd de versnelling bepaald met tijd- en snelheidsmeting. De remproef werd uitgevoerd bij de Graskarpers met nauwkeurige metingen van reactie-afstand, remweg, maximale vertraging en remkracht. Vlak bij de strandafgang van Heemskerk werd, bij de laatste proef, om de docent gecirkeld aan de touw met een krachtmeter. Hierbij werd de middelpuntzoekende kracht, F = m.v2/r bepaald.

’s Middags werden de proeven uitgewerkt in de klas en werden grafieken gemaakt, alle berekeningen gedaan en het verslag geschreven, dat om 16.00 uur werd ingeleverd.

Het was weer een mooi evenement, met 26 km aan barre fiets-omstandigheden, maar ook een verrijkende ervaring waar de kandidaten nog lang aan terug zullen denken. Van “Global warming” was weinig te merken en de hele dag werd volledig duurzaam en klimaat-neutraal uitgevoerd.

De sectie natuurkunde.

 

 

Terug naar overzicht